Ajťák



Články



Jak vytvořit malou domácí síť - Router 2. díl

V této části si povíme něco málo o tom, co je to vlastně ten router, k čemu slouží, co dělá, jak funguje, trošku si jej popíšeme z hlediska ovládání a nastavení a použitého software a na konec uvedu některé typy pro domácí použití, včetně doporučení značek a modelů.






Úvod do business intelligence

Možná jste již toto marketingově pozitivní slovní spojení slyšeli. Ať už ve spojitosti s informačními systémy nebo ve spojitosti s podnikáním a marketingem. Já se dnes pokusím vysvětlit tento pojem (především na příkladech) z hlediska informačních systémů.






Jak vytvořit malou domácí síť – Hardware 1.díl

Mnoho lidí se mě ptá, jestli potřebuje router nebo ne, co je to switch, případně jak to udělat, když mají více počítačů, aby na všech fungoval Internet. Často také bývá otázkou, proč si mají koupit tak drahý přístroj, když „Venca v práci“ má obyčejný, za tři (čtyři) stovky a taky mu to funguje. Já se nyní tedy pokusím alespoň na některé otázky odpovědět.
Pokud si chceme vytvořit domácí síť, musíme si ujasnit, co od této sítě očekáváme. Bude běžet neustále, budou v ní přístroje připojeny jen bezdrátově, nebo i pomocí kabelu, chceme tisknout ze všech počítačů a další. Pokud již toto máme trochu stanovené, můžeme přistoupit k dalšímu kroku a tím je pohled do smlouvy nebo na stránky poskytovatel internetu.